![](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5edc77b87896c5502f1d582a/1610041604763-XT503IL1RVYKZFWKL2N9/Copy%2Bof%2B20200317_181245%7E2.jpg)
Referensprojekt
Utveckla team
Referensprojektet att utveckla team är egentligen en sammanfattning av tio år med erfarenheter och lärdomar från att leda och utveckla team.
Min slutsats är att om du vill ha ett hållbart arbetsklimat med goda resultat och välmående medarbetare ska du värdera teamen högst i din verksamhet. Teamet är hjärtat i organisationen - här hämtas kraft, motivation och stöd för att kunna leverera i verksamheten.
Ett välfungerande team innebär hållbarhet i organisationen, resiliens i att klara stormar, sjukdomar, ändrade förutsättningar, stress och kris. Ett välfungerande team klarar detta mycket bättre än enstaka individer eller en löst sammansatt grupp.
Att lägga tid på teamutveckling är därför en god investering som ger mångfaldigt tillbaka. Det gäller såväl systemutvecklingsteam i kontorsmiljö som seglingsteamet på Atlanten. Att passera den magiska gränsen från en grupp individer till ett samansvetsat team gör enorm skillnad som vid tex Atlantseglingen kan det vara skillnad mellan liv och död.
Jag har jobbat med teamutveckling inom IT i tio år och seglingsteam på tre olika världshav, och likheterna är slående. Jag märker att tydlighet, tilllit, glädje och god ledarskap är hörnstenarna i framgångsrik teamutveckling, både till havs och på kontoret!
Teamets utvecklingsfaser
Vill man utveckla ett högpresterande team ska man arbeta för att ta teamet igenom grupputvecklingens fyra faser. De slår aldrig fel, är ibland sjukt jobbiga, men väl värt mödan att ta sig igenom. Har man däremot ett team som inte behöver vara högprestereande kan man stanna i fas 1 eller 3, beroende på teamets uppdrag.
Fas 1 - Tillhörighet
Detta är gruppens “smekmånad” och den inledande fasen. Här är alla oftast trevliga och tillmötesgående, tar inte ställning och anstränger sig för att hålla god stämning. Det är en trevlig fas att befinna sig i men uppstår påfrestningar kan du vara säker på att gruppen skingras om den får chansen. Lojaliteten och gruppkänslan är låg, liksom produktiviteten. Du vet att gruppen är i fas 1 när ledaren ställer en fråga och ingen svarar.
Detta skulle tex inte fungera på ett seglingsteam i Stilla havet där situationer uppstår som kräver samarbete och uppoffringar. Däremot kan det vara helt ok att stanna kvar här för en löst sammansatt grupp som träffas sällan och inte har många beröringspunkter.
Som ledare stöttar man en grupp i denna fas genom att ge struktur och trygghet. Vill man att gruppen ska gå vidare skapar man arenor för detta genom teambuilding aktiviteter eller kanske en konkret övning ombord på en segelbåt.
Fas 2 - Konflikter
Har gruppen tillräckligt många beröringspunkter och samarbeten kan den inte undgå att gå in i konfliktfasen. Här testar man gränser, roller och utmanar varandra. Du vet att gruppen är i fas 2 när du känner att du inte vill gå på nästa möte. Se detta ändå som en positiv fas eftersom det innebär att teamet upplever tillräckligt trygghet för att våga ta ut svängarna och de frågar för att förstå och för att kunna utvecklas.
Detta kan vara en utmanande fas men väldigt nyttig eftersom den svetsar ihop gruppen och vänder på nödvändiga stenar. Det är dock inte bra att stanna här för länge utan som ledare är det viktigt att våga ta konflikter och meningsskiljaktigheter och varsamt leda gruppen vidare. Avsätt tex tid att lära känna varandra, byt miljö eller gör en oväntad aktivitet för att öppna upp till samtal och djupare kontakt. Konsensus kan förmodligen inte nås men acceptans för ståndpunkter och förhållanden kan så småningom hittas så alla känner sig ok med att gå vidare.
Fas 3 - Tillit & struktur
När teamet kommit till denna fas släpper många konflikter och gruppen kan äntligen börja jobba. Samhörigheten är acceptabel men inte djup, därför behöver ledaren ge struktur och delegera, lyssna och coacha. Du vet att du är i fas 3 när du vill le glatt mot en kollega som tidigare gjorde dig irriterad.
Många grupper stannar här eftersom stämningen ofta är god och ansträngningen att komma vidare till den fjärde, högpresterande fasen hög. Med tydlig struktur och normala förhållanden klarar sig teamet bra, men blåser det upp till storm backar ofta teamet och ledaren behöver peka ut vad som ska göras.
Min erfarenhet är att seglingsteam ofta stannar här eftersom en utbildad kapten kliver in när det blåser upp till storm. Så även för team i många andra sammanhang och det är inte fel att välja att stanna här. Vill man utveckla teamet vidare till nästa nivå gäller det att fördjupa tilliten, vända på ev kvarvarande konflikter samt samla teamet kring gemensamma mål, spelregler och värderingar.
Fas 4 - Högpresterande team
Den fjärde fasen utmärks av arbetsglädje och en djup gemenskap. Teamet har flyt och tar sig an nya uppgifter och ändrade förhållanden med lätthet. Blåser det upp till storm kan flera i teamet kliva fram och tillsammans löser teamet uppgiften. Du vet att gruppen är i fas 4 när du inte kan tänka dig något bättre än att vara en del av just denna grupp.
Ansvarstagandet från medarbetarna i gruppen är högt och gruppen lägger merparten av sin tid och energi på de uppgifter de har att lösa. För att komma hit behöver ledaren utveckla gruppen genom att fördjupa tilliten och hjälpa dem räta ut frågetecken från tidigare faser. Teamet har gemensamma mål och har arbetat fram effektiva metoder för uppgifter och konflikter.
Att leda en grupp hit kräver mycket jobb, tid och energi, men nu gäller det för ledaren att backa undan, släppa kontrollen och istället stödja och underlätta för teamet. Det finns risk att teamet halkar tillbaka till en tidigare fas, men med hjälp av ledaren och mognaden i teamet brukar det gå att ta sig tillbaka.
Tips för framgångsrik utveckling av team:
Avsätt mycket tid tillsammans, genom att lära känna varandra ökar tilliten och teamutvecklingen går lättare.
Samla teamet kring lekar eller aktiviteter, tex 5-kamp, legoövningar, matlagning eller en seglingsdag.
Ha punkterna check-in och check-ut på agendan, bjud in till att dela tankar och funderingar.
Skapa gemensamma mål, spelregler och arbetssätt
Ha ett unikt teamnamn, maskot och andra igenkänningsattribut för teamet
Håll regelbundna retrospektiv där ni uppmuntrar varandra att dela och reflektera
Ha kul, fira lärdomar och framgångar!
Sammanfattning
Tio års erfarenhet av att utveckla team i olika sammanhang, bla ombord på en 50 fots segelbåt och i IT-branschen. Ett välfungerande team innebär hållbarhet i organisationen, resiliens i att klara stormar, sjukdomar, ändrade förutsättningar, stress och kris. Ett välfungerande team klarar detta mycket bättre än enstaka individer eller en löst sammansatt grupp. Därför är ett välfungerande team så värdefullt!
Framgångsfaktorer: Situationsanpassat ledarskap, närvaro och lyssnande, tydlighet och gränsdragande, lekfullhet, skratt och att bjuda på sig själv.
Lärdomar: Ta inte bemötanden personligt, vissa faser kan vara tuffa.
Roll: Ledare och chef för olika grupper inom systemutveckling och segling
Sammanlagt tid: 10 år som ledare och chef
Metoder: Förändringsledning, teamutveckling, uppskalat agilt arbetssätt, Scrum, Kanban, effektiva team enligt Self-Selecting-teams modellen, Servant Leadership, målstyrning med Objective and Key Result (OKR)-metodik.