Referensprojekt

Förändringsledare i agil transformation

Som förändringsledare i en agil transformation ledde jag en omställning från gamla trögrörliga arbetssätt till smartare, hållbara agila processer och värderingar. Omställningen innebar en förändringsresa på alla nivåer i organisationen med nya tankesätt, processer, verktyg, förhållningssätt och värderingar.

Förändringsprocessen 

Under tre år byggde vi upp och lanserade en modern systemlösning som var banbrytande för organisationen och kunderna. För att möta kundernas behov krävdes flexibilitet och täta feedbackloopar vilket innebar att ställa om gamla tröga arbetsprocesser till lättrörliga agila utvecklingsflöden. Största utmaningen i denna förändringsresa var att införa och förankra nya tankesätt på olika nivåer i organisationen.

46.jpg

Väckarklockan

För oss blev väckarklockan i förändringsprocessen ett ultimatum. Projektet hade pågått en lång tid innan jag klev in och följt traditionella processer och rutiner men utan resultat. Konceptet var mer komplext än något vi sett tidigare och kundbehovet brokigt, våra traditionella veckomöten med konfliktbetonade diskussioner och hyllmeter av dokument ledde oss därför inte framåt.

Projektet kostade pengar utan att leverera och ultimatumet var ett faktum:

Antingen lägga ner eller tänka om!

horizon.jpg

Målbilden

När alla hört väckarklockan och förstod behovet av förändring kunde vi ta nästa steg. En målbild över vart vi skulle, vilka kundbehov som fanns att möta samt en bild av yttre förutsättningar, strategier och verktyg togs fram. 

Främst såg vi att vi måste förstå kundbehoven bättre för göra kloka prioriteringar av våra leveranser, och därför skapades kommunikationskanaler mot vår olika kundsegment. Teknik och kundbehov mappades i den stora kartbilden för att kunna brytas ner i mindre paket att planera och takta mellan teamen.

wharf.jpg

Arbetssätten

När den stora målbilden tog form såg vi också komplexiteten i vår produkt och nödvändigheten i att synkronisera teamens arbete och interaktionen med kunder och andra intressenter. Vi samlokaliserade projektets 30 medlemmar i samma lokal med plats för kundbesök och stormöten. Arbetsprocesserna växte fram, starkt inspirerade av agila verktygslådan och andra goda exempel från vår närhet. 

Vi hade tät kontakt med våra kunder, både under utveckling och efter leverans, och satte upp ett flöde av täta kundleveranser med en supportorganisation som hanterade feedbacklooparna. En sådan leveransprocess var ny för stora delar av organisationen där man snarare var van vid en big bang än ett flöde av små paket. För att ta udden av oron var vi noga med att visa vilken kundnytta vi levererade och de positiva effekterna av det.

Teamen

De fem teamen hade många beröringspunkter men vi planerade deras arbete utifrån att minimera beroenden och därmed effektivisera arbetet. Teamen hade sin egen teamarea, scrum master och sprintplanering men synkroniserades av head scrum master och master planeringen. 

Teamen hade sina egna frihetsgrader och delaktigheten i att forma sitt eget team gjorde att alla kände ansvar för leveranser och gruppens välmående. Teamen är hjärtat i verksamheten och det är viktigt att där finns tillit, meningsfullhet och glädje - det är här var och en hittar sin kraft, motivation och stöd. 

 
image.jpg

Kommunikationen

En genomtänkt struktur för kommunikation och transparens är viktigt för att lyckas med en förändringsprocess när många kompassnålar ska peka åt samma håll. Alla förändringar medför oro men med kommunikation och transparens skapar man en trygg plattform som tar udden av den värsta oron. För att takta de komplexa beroendena inom projektet nyttjade vi metoder från uppskalat agilt arbetssätt som stora planeringsmöten, övergripande iterationen, tydliga fysiska och digitala whiteboards, dag- och veckomöten, infomail etc. 

Vår största utmaning var kommunikation med stakeholders och kunder eftersom det nya sättet att jobba och leverera på väckte oro, frustration och önskan om ökad kontroll. Kommunikationskanaler vi använde var täta möten, transparens av leveransflödet, webinarium med kunder, pedagogiska presentationer, rapporter och extra dialoger vid behov. 

 

Processen pågår hela tiden

Förändring är en process som pågår hela tiden där de olika faserna återkommer i olika mognadsgrad över tid. Därför är det viktigt att ständigt hålla de olika faserna levande:

Kundbehov och målbild behöver man prata om ofta, vi gjorde det genom att inkludera det som en punkt på veckomötena och längre dragningar på stormöten. 

  • Arbetssätt behöver trimmas och vara transparenta, för oss var det ett återkommande tema på retrospektiv där vi reflekterade och förbättrade våra arbetssätt. 

  • Vi avsatte mycket tid för att pyssla om teamen, en teamledare var extra ansvarig för detta och vi var noga med att fira framgångar. 

  • Kommunikationen fanns där hela tiden som en plattform som möjliggjorde allt annat; som ett spindelnät vars trådar flätade samman allt som skedde i verksamhetens olika nivåer - högst levande varenda dag.

  • Kommunikationen fanns där hela tiden som en plattform som möjliggjorde allt annat; som ett spindelnät vars trådar flätade samman allt som skedde i verksamhetens olika nivåer - högst levande varenda dag.

Ledarskap i förändring

Det viktigaste i förändringsledning är att skapa en arenan där alla individer känner trygghet i att växa och tydlighet i mål och riktning. Lyckas man med det kommer förändringen inifrån och varje individ kommer att vara en del i att driva förändringen.

Sammanfattning

Förändringsledare för en agil transformation där organisationen gjorde en resa från trögrörliga arbetssätt till agila leveransflöden med tät kundkontakt. Omställningen innebar en förändringsprocess på alla nivåer i organisationen där behovet att hantera snabba förändringar var drivkraften.

Framgångsfaktorer: Tätt kundkontakt, kommunikation i alla led, feedbackloopar, välfungerande team, tillit till varandra, agilt ledarskap, hållbara arbetssätt, glädje och motivation.

Lärdomar: Ett tillitsfullt, inlyssnande och närvarande förhållningssätt fungerar mycket bättre än ett kontrollerande förhållningssätt. Tydlighet och kommunikation av mål och leveranser gör att alla förstår och dämpar oro.

Roll: Agil projektledare/head scrum master för en agil transformation inom IT- och fordonsbranschen

Projektets tid: 3 år

Metoder: Förändringsledning, uppskalat agilt arbetssätt, SAFe, Scrum, Kanban, Servant Leadership, portföljhanteringsmodell i Jira, Continuous Delivery, Stakeholder management